Benefity kokosového oleje: Vyzkoušejte ho ve strouhaném koláči s tvarohem

Benefity kokosového oleje: Vyzkoušejte ho ve strouhaném koláči s tvarohem
Objevte sílu kokosu – budete překvapení! Zdroj: Freepik

Tuk je jednou z makroživin, kterou tělo potřebuje ke správné funkci našeho systému. O tom, jaké tuky jsou a nejsou vhodné, se vedou dlouhé debaty a vytvářejí se mnohačetné studie. Jinak tomu není ani u kokosového oleje, který je jedněmi přijímán jako superpotravina s léčivými vlastnostmi, ti druzí ho haní a koukají na něj skrz prsty. Pojďte se přesvědčit o tom, že se kokosového oleje nemusíte bát – a zároveň ho můžete vyzkoušet v koláči s tvarohem. 

Kokosový olej se může pyšnit protivirovými, protibakteriálními a protiplísňovými účinky. K tomu všemu je vhodný jak pro vaření, pečení a smažení, tak i v péči o pokožku nebo domácnost.

Pod drobnohledem

Kokosový olej se vyrábí lisováním kokosového „masa“ z jádra kokosových ořechů. Má pevnou strukturu, ale při vyšší teplotě se stává kapalným. Nejvíce se kokosový olej vyrábí v Asii, Střední a Jižní Americe, jako je Brazílie, Kolumbie a Mexiko, a také v africkém Madagaskaru. Díky vysokému bodu zakouření (175 °C) se hodí pro tepelnou přípravu, protože se nepřepaluje.

Kokosový olej dělíme na:

  • panenský – mnohem zdravější a vhodnější varianta do kuchyně, má nejvíce zdraví prospěšných látek a jemnou nasládlou chuť.
  • frakcionovaný – vyrábí se z přírodního kokosového oleje frakcí, je bez chuti a bez zápachu a obvykle je dražší než přírodní kokosový olej (používá se především v kosmetice, protože nezanechává mastný film).
  • rafinovaný – prošel procesem rafinace a zahrnuje v sobě procesy čistění, bělení a zbavení vůně, tím pádem se ani nedoporučuje ke konzumaci.

Trocha teorie

Tuky se skládají ze sloučenin, které nazýváme mastné kyseliny, a ty formují řetězce s odlišnou délkou. Většina tuků je složena z dlouhých řetězců, kokosový olej je však jedinečný v tom, že jsou jeho řetězce středně dlouhé – to dodává kokosovému oleji celou řadu přitažlivých benefitů. Jeho první nespornou výhodou je, že metabolizuje ze střev přímo do jater, a tím je využíván jako rychlý zdroj energie (tělo ho často vnímá jako sacharid). Dalším benefitem je, že má menší tendenci proměňovat se na tuk, a má tak významnou roli v tělesné redukci hmotnosti.

Fakt: Stejně jako jiné oleje, i ten kokosový je samozřejmě velmi kalorický a je potřeba ho konzumovat s mírou.

Co kokosový olej obsahuje?

Kokosový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které jsou právě předmětem rozporuplných dohadů (v minulosti se předpokládal negativní vliv na kardiovaskulární systém). Nové poznatky však ukazují, že tomu tak není, a to právě díky již zmiňovaným středně dlouhým řetězcům. Mimo jiné neobsahuje kokosový olej žádný cholesterol, zato má několik důležitých vitamínů pro naše tělo, jako je A, C a E.

Fakt: Kokosový olej obsahuje tyto esenciální mastné kyseliny – laurovou, dekanovou, palmitovou a myristovou. 

Benefity kokosového oleje

Jak už bylo řečeno, ovlivňuje proces spalování tuků a s tím i spojené trávení. Zvyšuje pocit sytosti a díky svému složení zlepšuje funkci štítné žlázy, pomáhá snižovat klidovou srdeční frekvenci, ale také je nápomocen v optimalizaci hormonů. Dále hydratuje pokožku, snižuje tvorbu celulitidy a zabíjí škodlivé patogeny. Je ale také:

  • rychlým zdrojem energie, kterého využívají i vytrvalostní sportovci – do tukové tkáně se ukládá v menší míře a jeho přebytky se mění na ketony,
  • skvělý v péči o pokožku – má schopnost hydratovat pokožku a zabraňuje jejímu stárnutí,
  • antioxidantem, který pomáhá odvrátit řadu chronických a degenerativních onemocnění (redukuje kandidu, bojuje proti bakteriím a vytváří nepřátelské prostředí pro viry),
  • pomocníkem v boji proti Alzheimeru – ten se projevuje tak, že mozek není schopen přeměňovat glukózu na energii (ne nadarmo se mu říká diabetes 3. typu) – ketony, které se díky kokosovém oleji uvolňují do těla, dodávají mozku potřebnou energii, aniž by ke zpracování potřebovaly inzulín.

Mug cake do hrníčku a démonizace sladkostí: Nechte mlsnou, ať vás dohoní!

Mug cake v doslovném překladu znamená hrníčkový koláč. Tento rychlý dezert si našel příznivce i mezi vyznavači zdravé stravy, a to především ...

Jak ho využít?

Nejčastěji ho využíváme při vaření, pečení, ale díky svému kouřovému bodu i při smažení. Můžeme ho použít i do různých sladkých polev, a vykouzlit tak skvělý dezert. Dále ho můžeme využít i jako zklidňující krém na obličej, jako balzám na rty nebo vlasy, a když do něj přidáte pár kapek éterického oleje, bude skvělým pomocníkem při masáži. Má schopnost bělit, a tak se přidává i do zubních past, a aby toho nebylo málo, skvěle funguje i jako pomocník při úklidu – zabraňuje usedání prachu, zabíjí plísně a udržuje povrchy lesklé.

Fakt: I v tomto případě platí, že rozdíl mezi lékem a jedem je pouze v jeho množství.

Jak ho využít při diabetu?

Strava bohatá na triglyceridy se středně dlouhými řetězci je prospěšná našemu tělu – zvyšuje totiž citlivost těla na inzulín. Navíc (stejně jako u Alzheimera) produkuje kokosový olej ketony, které tělo může využít jako náhradní zdroj energie.

Recept: Strouhaný koláč s tvarohem

Vyzkoušejte kokosový olej v tomto neuvěřitelně jednoduchém receptu. Zaručuji vám, že se po něm u vás doma jen zapráší.

Suroviny na těsto:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g kokosového oleje
  • 100 g náhradního sladidla
  • 2 celá vejce
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce teplé vody

Suroviny na náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vejce
  • sladidlo podle chuti

Postup:

  1. Prvně vypracujte těsto, které následně rozdělíte na poloviny.
  2. První půlku vmáčkněte do pekáčku (cca 20 x 20 cm) nebo dortové formy, druhou půlku vložíte na chvíli do mrazáku.
  3. Na těsto v pekáčku vylijte náplň z tvarohu, pudinku, vajíčka a sladidla.
  4. Nakonec vše zastrouhejte druhou půlkou, která vám pomrzla v mrazáku.
  5. Dejte péct do rozpálené trouby na 40 minut, při teplotě 180 °C.
  6. Nechte vychladnout.

Dobrou chuť. 

Zdroje: recept autorky, kulturistika.com, brainmarket.cz

935

Diskuze k článku