Batáty mají své místo i v redukčním jídelníčku. Vyzkoušejte je v receptu na slané lívance se slaninou a vejcem!

Batáty mají své místo i v redukčním jídelníčku. Vyzkoušejte je v receptu na slané lívance se slaninou a vejcem!
Batátové lívance mohou být skvělou nedělní snídaní Zdroj: Shutterstock

Batáty neboli sladké brambory zažívají v posledních letech obrovský boom – a je to dobře. Vyznavači zdravého životního stylu však mohli nabýt dojmu, že se jedná o nově vypěstovanou, zázračnou superpotravinu. Do Evropy však tuto plodinu přivezl již Kryštof Kolumbus při svém prvním návratu z Ameriky. Pojďte se s námi podívat na to, proč se batáty dostávají čím dál více do českých kuchyní a vyzkoušejte je v lívancích s vajíčkem, slaninou a javorovým sirupem. 

Pro úplný začátek je potřeba říct, že batáty nejsou brambory, dokonce s nimi nemají ani žádný příbuzenský vztah. Ty totiž patří do čeledi svlačcovitých, které plodí tropická rostlina povijnice jedlá. Nutričně jsou na tom však batáty podobně jako právě brambory – a to jak po stránce energie, tak po stránce makroživin. Jediný rozdíl je ve vitamínech a množství vlákniny.

Benefity batátů

Tyto plodiny jsou k dostání s fialovou, červenou, oranžovou, žlutou nebo dokonce bílou slupkou. Najdete v nich hodně pektinu, který pomáhá zachytávat “špatný” cholesterol, ale také mnoho rozpustné vlákniny, která předchází zácpě a může snížit i riziko rakoviny tlustého střeva. Díky betakarotenu chrání batáty před srdečními chorobami a zároveň podporují zdravý imunitní systém. Batáty jednoznačně vedou v obsahu vitamínu A, který pomáhá udržet zdravé oči.

  • Dále jsou bohaté na vitamíny C, B6, K a minerály, jako je hořčík, draslík a železo.
  • Především červené a fialové varianty jsou bohaté na antioxidanty.
  • Díky kyselině listové je ocení i těhotné ženy.
  • Jsou vhodné k redukci hmotnosti.
  • Obsahují méně škrobů a lépe se tráví.
  • Mají nižší glykemický index a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Červená řepa na talíři: Připravte si z ní zdravý a chutný boršč!

Červené řepě se od pradávna říká "elixír zdraví" a samozřejmě to má své důvody. Tato tmavě rudá, bulvovitá zelenina, s typicky zemitou chutí a ...

Jak správně batáty připravit?

Stejně jako brambory mohou být i výrazně sladší batáty zdraví prospěšnou přílohou, která má místo v každém redukčním jídelníčku. Při přípravě dbejte na to, abyste batáty při vaření, pokud je to možné, neloupali – zachováte tak jejich nutriční hodnoty (více vlákniny a betakarotenu). Můžete je péct i se slupkou v troubě, nebo vařit ve vodě. Smažením samozřejmě pohřbíte všechny jejich benefity.

TIP: Pokud vám nasládlá chuť batátů vadí, vyrovnejte ji přidáním citronové šťávy nebo jablečného octa. 

Recept: Batátové lívance s vajíčkem, slaninou a javorovým sirupem

Batáty, jak už bylo zmíněno, jsou pro diabetiky více než vhodné. Tato varianta vám dovolí dokonce trochu zhřešit a dopřát si o víkendu ke snídani i pořádně vypečenou slaninu a javorový sirup. Uvidíte, že zajásá celá vaše rodina.

Suroviny:

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g batátů
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • špetka skořice
  • olej (olivový, kokosový)
  • 150 g žervé
  • 150 g polotučného tvarohu
  • lisovaný česnek dle chuti
  • citronová šťáva dle chuti
  • javorový sirup (můžete vynechat, ale!)
  • plátky anglické slaniny
  • nasekaná čerstvá petržel dle chuti
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Připravte si batáty tak, že je buď uvaříte v osolené vodě (se slupkou samozřejmě), nebo je upečete v troubě, se solí a kapkou olivového oleje, do měkka.
  2. Mezitím si oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte v tuhý sníh.
  3. Upečené nebo uvařené batáty rozmixujte do hladkého pyré společně s polovinou mléka (75 ml).
  4. V misce si pak smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, kypřicí prášek, sůl, pepř a skořici. Přidejte žloutky a zbytek teplého mléka.
  5. Dále do misky k ostatním ingrediencím přendejte batátové pyré a rozpuštěné máslo.
  6. Nakonec zapracujte velmi opatrně i tuhý sníh.
  7. V jiné misce smíchejte žervé s tvarohem, česnekem, petrželí, solí, pepřem a s citronovou šťávou – vše podle chuti. Vložte do lednice a nechejte odležet.
  8. Horkou pánev potřete olejem (nejlépe kokosovým) a lívance usmažte dozlatova z obou stran.
  9. Na talíř si připravte dva usmažené lívance potřené žervé s tvarohem, navrch položte upečenou slaninu, můžete přidat i zastřené vejce a vše nakonec zalijte javorovým sirupem, který samozřejmě můžete vynechat, ale ochudili byste se o další stupeň lepší chuti.

TIP: Uděláte lépe, když slaninu upečete v troubě na pečicím papíře, nežli byste ji smažili na pánvi. 

Dobrou chuť.

Zdroj: Mojezdravi, Medicin

4010

Diskuze k článku