Avokádo, ovoce se slanou chutí

Avokádo je dalším exotickým plodem, se kterým se již delší dobu setkáváme v našich obchodech, ale většina z nás ho přesto obchází velkým obloukem. Pojďme si přiblížit jeho vlastnosti a využití, abychom si mohli zpestřit svůj jídelníček.

Avokádo, ovoce se slanou chutí

Avokádo je plodem hruškovce přelahodného (Persea americana). Z botanického hlediska je příbuzným bobkového listu (vavřínu), protože patří do čeledi vavřínovité (lauraceae).

Málo cukrů hodně tuků

Avokádo, i přesto, že nemá sladkou chuť, řadíme mezi ovoce. Kuchyňské úpravě dominují spíše slané pokrmy, například saláty, pomazánky.
Avokádo obsahuje jen malé množství sacharidů, avšak velmi mnoho tuků, proto je energetický bohaté a lehce stravitelné.
Avokádo znali a využívali již původní obyvatelé Ameriky. Hruškovec přelahodný má svoje domovské stanoviště ve Střední Americe. Zde i dnes roste planě. Aztékové používali avokádo mimo jiné i jako afrodiziakum, protože plody divokého avokáda rostou v páru a připomínají varlata. O rozšíření avokáda do světa se pak postarali křesťanští kolonizátoři v 17. století. Od konce 18. století se hruškovec pěstuje v tropických, subtropických oblastech celého světa.
Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly v Kalifornii začátkem 20. století. Dnes je tato země jedním z největších producentů této plodiny. Hlavními oblastmi, kde se avokádo nejvíce pěstuje, jsou vedle USA také Mexiko, Karibské ostrovy, Brazílie, Indonésie, Nový Zéland, Izrael a jižní Afrika. Zde má také konzumace avokáda tradici. Mimo tyto oblasti se stalo avokádo oblíbeným ovocem až v posledních desetiletích. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.

Avokádo jako rostlina

Hruškovec přelahodný je stále zelený, nízký, bohatě větvený strom se střídavě postavenými listy na dlouhých řapících. Subtropická (mexická) skupina má listy vonící po anýzu, čímž se liší od tropické (antilské) a polotropické (guatemalské) skupiny. Hruškovec kvete hojnými, malými, žlutozelenými, vonnými květy, které jsou uspořádány v latách. Květů je veliké množství, mnohonásobně více než později zralých plodů. Na jeden zralý plod připadá několik tisíc rozkvetlých květů.

Dužnina na vzduchu rychle šedne

Plody – peckovice mají hruškovitý tvar někdy až kulovitý tvar. Tvar plodu a barva slupky se liší podle odrůdy. Slupka avokád je žlutavě zelená, fialová nebo zelenočerná, hladká, drsná případně vrásčitá. Semeno uvnitř pecky je nejedlé. Dužnina avokáda je bezprostředně po rozkrojení bývá světle zelená, bílá nebo žlutavá s máslovou konzistencí a ořechovou chutí. Lehce se odděluje od pecky i od slupky. Na vzduchu rychle mění barvu na nevzhlednou šedou.

Avokádo v kuchyni

Dužninu je třeba ihned pokapat citronovou, limetkovou šťávou, případně octem, čímž zabráníme nevítané změně barvy.
Dužnina se konzumuje syrová. Při tepelné úpravě může zhořknout. Po sklizni se mají plody skladovat 1-2 týdny, dokud pokožka při lehkém zmáčknutí nepovolí. Nezralé avokádo chutná hořce a je pravděpodobně jedovaté.

Pro zvířata bývá jedovaté

Avokádo obsahuje persin, který je silně jedovatý zejména pro papoušky a kanáry. Intoxikace těchto zvířat avokádem většinou končí smrtí. Avokádo by se ze stejného důvodu nemělo podávat ani psům nebo kočkám.

Léčivé účinky nálevu z listů avokáda:

  • močopudné účinky
  • jako prostředek ke snížení krevního tlaku
  • příznivý vliv na játra.

Kůra a listy:

  • tišší bolesti žaludku, nevolnost a regulují menstruaci.

Plody avokáda

  • mají dužinu s velkým obsahem nejen rostlinných tuků (esterů kyseliny olejové, palmitové a linolové), ale i bílkovin.
  • bohatý zdroj minerálů draslíku − mědi, magnezia, fosforu vitamínů − A, C, E, K a vitamínů skupiny B.

100 g avokáda obsahuje 0,2 g sacharidů, asi 12 g tuků, ovšem některé odrůdy mohou obsahovat až 30 g tuků a kolem 17 g bílkovin.

Pro diabetiky je vítaným zpestřením

Avokádo je energeticky bohaté ovoce,100g dužiny je zdrojem 222 kcal, tedy přibližně 930 kJ.
Proto ho musí do svého jídelníčku zařazovat opatrně a pacienti dodržující redukční dietu jen v malých množstvích.
Pro svůj obsah vitamínu K není vhodné pro nemocné, kteří jsou léčeni léky na ředění krve (Warfarin, Lawarin).
Pro diabetiky je avokádo naopak dobrým zpestřením jídelníčku neboť obsahuje zanedbatelné množství sacharidů a našemu zdraví příznivé spektrum rostlinných tuků.
Před konzumací se avokádo rozřízne, dužina se posolí, popepří, pokape citronovou, limetovou šťávou či octem, a pak se vybírá ze slupky lžičkou. Oblíbená je pikantní omáčka guacamole z rozmixované dužiny s přidáním cibule, česneku, limetky, soli, pepře, chilli nebo tabaska. Ve své domovině se však avokádo podává i se sladkou ovocnou šťávou, v Americe se z něho připravuje zmrzlina či léčebný koktejl.

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Diskuze k článku

Komentujte

Buďte první kdo bude komentovat!

Upozornit na
avatar
wpDiscuz