Arónie neboli černý jeřáb je často opomíjeným pokladem venkovských zahrad

Arónie neboli černý jeřáb je často opomíjeným pokladem venkovských zahrad
Arónie je velmi vítanou součástí diabetického jídelníčku Zdroj: Shutterstock

Milovníci zdraví z přírody by jistě měli vyzkoušet výjimečnou bobuli – arónii, také známou jako černý jeřáb. Tento plod, který je harmonickou kombinací sladké a mírně trpké chuti, je skutečným vitamínovým pokladem. Právě nastává období sklizně arónie a procházka do přírody za účelem objevení těchto keřů je ideálním způsobem, jak zdravě strávit podzimní odpoledne. Na arónii si pochutnáte a velmi prospějete svému zdraví.

Tmavé bobule daly arónii přízvisko černý jeřáb. Je vyhledávaná kromě lidí také ptáky, kteří často dokážou úrodu očesat ještě před námi. Občas vlastníci tohoto keře ani netuší, jaký poklad vlastně na své zahradě mají. Zvláště tehdy, pokud pěstujete arónii na zahradě, se sklizní raději neotálejte!

Keltové uctívali arónii jako posvátný strom

Léčivé vlastnosti černého jeřábu byly známy již v dávné historii, a dokonce i Keltové jej považovali za svatý strom. Prvotní domovinou arónie jsou vlhké lesy východní části Severní Ameriky, kde ji původní obyvatelé využívali k přípravě potravin. V Evropě se začala pěstovat přibližně v roce 1700.

Podzim klepe na dveře: Otevřete mu svěží a plní energie!

Diabetici zvláště středního věku čelí komplexní sestavě výzev – hormonální změny, vyšší riziko chronických nemocí a výkyvy glykémie. Podzimní ...

Botanické okénko

U nás se vyskytují tři typy arónie: Aronia melanocarpa, arbutifolia a prunifolia. Můžeme ji spatřit ve formě stromu či keře, listy se v období podzimu pyšní nádhernými odstíny červené a oranžové. Malé květy s pěti kališními a okvětními lístky tvoří chocholičnatá květenství. K rozšíření tohoto druhu dochází přirozenou cestou prostřednictvím ptáků, kteří konzumují jeho plody a následně je rozšiřují.

Dnes je arónie oblíbená nejen jako ovocný keř, ale i jako elegantní doplněk zahrad, kde prosperuje dokonce i ve stínu stromů. Jde o rostlinu, která je odolná vůči nemocem, škůdcům a průmyslovému znečištění, proto je to vhodný kandidát také pro zahradníky začátečníky.

Co se týče sklizně, ideální doba je ke konci léta. Avšak pokud si chcete vychutnat méně trpkou a sladší chuť, je dobré počkat do období prvních mrazíků.

Arónie obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek

Arónie je skutečný poklad z hlediska obsahu vitamínů. Nabízí vysoké množství vitamínu C, E, K a skupiny vitamínů B, ale i minerálů, jako je draslík, vápník a jód. Tyto látky mají pozitivní dopad na fungování srdce a cév, podporují správnou funkci štítné žlázy a přispívají k regulaci cholesterolu a krevního tlaku. Arónie také obsahuje značné množství antioxidantů, především antokyanů, které z ní dělají atraktivní cíl výzkumů zaměřených na léčbu různých nemocí, včetně rakoviny.

Podívejme se nyní blíže na některé z nich a na jejich možné léčivé účinky:

  1. Antokyany:
    • Antioxidanty – pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.
    • Protizánětlivé účinky – mohou snižovat zánět v těle.
  2. Kvercetin:
    • Antialergické účinky – může pomoci snížit příznaky alergií.
    • Kardioprotektivní účinky – podpora srdečního zdraví, snížení krevního tlaku a ochrana cév.
  3. Vitamin C:
    • Imunita – přispívá k normální funkci imunitního systému.
    • Ochrana kůže – podílí se na tvorbě kolagenu nezbytného pro zdraví kůže.
  4. Vláknina:
    • Podpora trávení – pomáhá při udržení normální funkce zažívacího systému.
    • Předcházení zácpě – podporuje pravidelné vylučování.
  5. Folát (vitamín B9):
    • Podpora krvetvorby – je nezbytný pro normální tvorbu krve.
    • Podpora imunitního systému – přispívá ke zdravé sebeobraně těla.
  6. Vitamín K:
    • Podpora srážlivosti krve – je nezbytný pro zdravou tvorbu krevních sraženin.
    • Zdraví kostí – přispívá k udržení zdravých a pevných kostí.
  7. Minerály (včetně draslíku, vápníku a železa):
    • Posílení srdečních funkcí.
    • Podpora zdraví kostí.

Jak je vidět, arónie obsahuje širokou paletu zdraví prospěšných látek, z nichž každý může využít ty, které mu momentálně chybí.

Jak arónii konzumovat?

Abychom využili všechny tyto přínosy, měli bychom zařadit arónii do našeho jídelníčku. Ideální je pochopitelně konzumace čerstvých plodů, které vám kromě široké palety vitamínů a minerálů poskytnou i notnou dávku vlákniny. Je možné ji konzumovat ve formě šťávy, která se pije po malých dávkách, ideálně 25 ml 1–2× denně, nejlépe nalačno nebo před jídlem. Plody lze také využít k výrobě marmelád, vína, nebo je mrazit a sušit pro pozdější použití. Listy arónie lze použít k přípravě zdravého čaje, který nabízí podobné prospěšné účinky jako samotné plody.

Zdroje: radimejinak, pubmed, ireceptar

15469

Diskuze k článku