Arónie jako vitaminová nálož a ideální pochoutka pro diabetiky

Arónie jako vitaminová nálož a ideální pochoutka pro diabetiky
Arónie je velmi vítanou součástí diabetického jídelníčku Zdroj: Shutterstock

Kdo rád doplňuje vitamíny přirozeně, může vyzkoušet arónii neboli černý jeřáb. Její zdravotní benefity se ostatně využívaly již v dávné historii. Nepříliš známá plodina si dokonce vysloužila mezi lidmi výstižné přízvisko – černá perla. A není divu! Řadí se totiž mezi takzvané superpotraviny. Zjistěte, co může tato jeřabina nabídnout vám jakožto diabetikovi!

Původní výskyt arónie neboli černého jeřábu je situován na východ Severní Ameriky, do vlhkých lesů, kde Indiáni používali její plody k výrobě léčivých přípravků. V Evropě se začala pěstovat kolem roku 1700. U nás se pěstují tři druhy: Aronia melanocarpa (temnoplodec černý), Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý) a Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý).

Plody arónie mají jemně nasládlou a pikantní chuť. 

Arónie lahodí i oku

Rostlina je rozšířena ve stromové i keřové formě. Dnes je arónie vysazována také jako ozdobný keř v zahradách, kde roste i v polostínu pod stromy. Arónie jsou odolné vůči suchu, škůdcům, chorobám a snáší i průmyslové znečištění. Na podzim její listy září červenými a oranžovými odstíny. Květy jsou drobné a plodem je malá malvice se svíravou tříslovitou příchutí.

Odolné plody je dobré trhat až po mrazech

Plody černého jeřábu dozrávají v polovině léta, ale doporučuje se pozdní sklizeň až po prvních mrazících, kdy je jejich chuť méně tříslovitá. Po utržení vydrží plody v dobrém stavu i dva měsíce, pokud jsou uchované na chladném a suchém místě. Arónií se živí kromě lidí i ptáci, s jejichž trusem jsou semena roznášena na velké vzdálenosti, a tím dochází k přirozenému šíření.

Superpotravina s mnoha účinnými látkami

Zajímá vás, co vám konzumace arónie přinese? Níže uvádíme ty nejdůležitější složky plodů:

  • Plody nabízí veliké množství vitamínu C a antioxidantů.
  • Arónie je předmětem zájmu vědců díky svému temně purpurovému, téměř černému zbarvení, který vzniká z vysokého obsahu polyfenolických sloučenin, zejména antokyanů. Jsou to přirozená rostlinná barviva, která dodávají typickou červenou, oranžovou či tmavomodrou barvu plodům a listům mnoha rostlin. Čím je tmavší odstín, tím je vyšší obsah antokyanů. Obsah antokyanů je obdivuhodných 1480 mg na 100 g čerstvých plodů. Tato hodnota patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách obecně.
  • Dále jsou v černých plodech obsaženy také vitamíny E, K, B1, B2, B6 , B9, A a P.
  • Mezi minerály a stopové prvky nejvíce zastoupené v plodech arónie patří draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód.

Široká paleta léčivých účinků černých bobulí

Černé jeřabiny mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při ateroskleróze. Prospěšné jsou i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Dále obsahují látku rutin, která společně s bioflavonoidy a vitamínem C přispívá ke zpevnění cévní stěny. Rutin a vitamin C jsou složkami registrovaného léku Ascorutin.

Traduje se, že pro Kelty byla arónie posvátným stromem a lidoví léčitelé hojně využívali léčivé moci jejích plodů, podobně jako současní vyznavači zdravého stravování.

Znáte muchovník? Pozornosti diabetiků by rozhodně neměl ujít!

Z celkových asi 200 rostlinných druhů s antidiabetickými vlastnostmi představuje muchovník rod, který nad ostatními vyniká v mnoha ohledech. Na ...

Zázračné antokyany jsou předmětem zájmu vědců

O antokyany, jejichž obsahem arónie vyniká nad ostatními rostlinami, ale i o další látky obsažené v jejích plodech se v poslední době stále více zajímají vědci. Uvažuje se o nich v souvislosti s léčbou rakoviny tlustého střeva, ale také žaludečního vředu, různých zánětů či jaterního selhání. Už teď je patrné, že arónii čeká zářná budoucnost. Diabetici však nemusí čekat na bádání vědců a plody arónie mohou hned zařadit do svého jídelníčku.

Aróniová šťáva jako prevence mnoha nemocí

Nejzdravějším způsobem konzumace je pravidelné popíjení vylisované šťávy, která tvoří až 60 % objemu plodů. Je vhodná jako léčebný prostředek při ateroskleróze, protože snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá i s léčbou vysokého krevního tlaku, protože zvyšuje rychlost proudění krve a zpevňuje krevní kapiláry. Látky obsažené v aróniové šťávě vyrovnávají neuronové pochody v mozku a snižují tak emocionální nerovnováhu. V neposlední řadě mají plody arónie výrazný vliv na obranyschopnost.

Šťáva z arónie se nepije po sklenicích, nýbrž po doušcích. Doporučené množství je asi 25 ml šťávy 1-2x denně, ideálně ráno na lačno nebo 30 minut před jídlem.

Plody lze zpracovat mnoha způsoby

Kromě lisování šťávy lze černé jeřabiny mrazit, sušit nebo použít i k výrobě vína či marmelád. Sušené plody jsou trvanlivé, nepodléhají plísni, kvasinkám ani bakteriální hnilobě. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou. V potravinářském průmyslu se arónie často používá k výrobě příchutí nebo potravinářských barviv do nápojů a jogurtů. Listy arónie jsou také léčivé, mají jen o něco nižší množství stejných prospěšných látek jako plody. Nejčastěji se zpracovávají formou čaje či výluhu.

Zdroje: ceskenapady.cz, lekarna.cz, celostnimedicina.cz, ekozahrady.com

4514

Diskuze k článku