Arašídy jsou cenným spojencem při cukrovce. Domácí burákové máslo vyrobíte za chviličku

Arašídy jsou cenným spojencem při cukrovce. Domácí burákové máslo vyrobíte za chviličku
Arašídy jsou zdravou potravinou pro diabetiky, ale kvůli jejich kalorické hodnotě je třeba konzumovat je v přiměřeném množství Zdroj: Pixabay

Obvykle je louskáme během adventu a o Vánocích. A to je škoda. Arašídy totiž jsou natolik zdravé, že by měly být celoroční součástí našeho jídelníčku – nejen v případě diabetiků. Mají totiž kromě antidiabetických účinků také vliv na prevenci civilizačních chorob, podporují paměť a dobré trávení a snižují riziko srdečních a cévních onemocnění. A dá se z nich připravit skvělé burákové máslo!

Arašídy jsou zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínu E, biotinu, mědi, železa, manganu, vápníku, draslíku, fosforu, železa, draslíku a hořčíku. Jsou také bohaté na zdraví prospěšné tuky, rostlinné bílkoviny, vlákninu a antioxidanty, například koenzym Q10 či resveratrol. Antioxidanty zpomalují stárnutí buněk, resveratrol má navíc pozitivní vliv na srdce.

Na vysoký tlak, cholesterol i srdce

Díky tomu arašídy skvěle zasytí, a navíc mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a zánětů, tedy komplikací, s nimiž se často potýkají diabetici.

Aloe vera má antidiabetické účinky: Z listů lze vyrobit výborný domácí gel na hojení ran

Aloe vera je sukulent, který ve svých listech uchovává vodu ve formě gelu. Tento gel je vysoce hydratační a skvěle se hodí na spáleniny od ...

Arašídy a cukrovka

Bylo prokázáno, že kromě nízkého glykemického indexu (14) a minimální glykemické zátěže (1) mají arašídy i další pozitivní účinky, které ocení pre-diabetici a diabetici. Konzumace arašídů může přispět k prevenci vzniku diabetu II. typu. Díky nízkému vlivu na hladinu cukru v krvi mohou po arašídech sáhnout i diabetici. Vědci dokonce prokázali, že buráky mají antidiabetické účinky. Bylo zjištěno, že začlenění arašídů do nízkosacharidové diety může u pacientů s diabetem II. typu zlepšit hladinu cukru v krvi nalačno a po jídle.

Prediabetes znamená, že má člověk vyšší hladinu cukru v krvi, než by měla být. Není ale ještě dost vysoká na to, aby bylo možno považovat ji za cukrovku II. typu. Bez změny životního stylu a stravy však jedincům s prediabetem hrozí vysoké riziko rozvoje cukrovky, se všemi komplikacemi, které to s sebou nese.

Dále bylo zjištěno, že konzumace arašídů může přispět ke snížení celkového cholesterolu a hladiny triglyceridů u lidí s diabetem 2. typu. Podle výzkumu z roku 2021 by suplementace arašídů mohla být doporučena jako součást zdravého životního stylu při léčbě lipidových abnormalit u pacientů s diabetem II. typu.

Burákové máslo

Arašídové neboli burákové máslo má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Peru. Je bohaté na bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a spoustu vitaminů a minerálů. Nepoužívá se jen na přípravu sendvičů – najde uplatnění v široké škále receptů, jako jsou smoothie, pečení, omáčky a marinády.

Existuje mnoho různých variant arašídového másla, oblíbené je například hladké či krémové burákové máslo nebo varianta s kousky arašídů. Pokud si chcete připravit domácí arašídové máslo, určitě oceníte níže uvedený recept vhodný pro diabetiky.

Diabetes II. typu může mít vliv na meziobratlové ploténky a být příčinou časté bolesti zad

Podle odhadů vědců má cukrovku II. typu přibližně 508 milionů lidí na celém světě. Člověk, který má cukrovku II. typu, je vystaven vyššímu riziku ...

Recept: Domácí burákové máslo

K přípravě budete potřebovat:

  • 300 g pražených nesolených buráků
  • 15 g ko­kosového cukru
  • 3 g vanilkového prášku
  • 10 g kokosového oleje

Výživové hodnoty 1 porce: 95 kcal. Tuky 7,8 g. Sacharidy 2,2 g. Bílkoviny 3,9 g.

Z celkového množství oříšků odeberte zhruba 50 g. Nasekejte je v mixéru nahrubo, pak je odložte stranou. Zbytek arašídů dejte do mixéru a umixujte. Postupně přidejte kokosový cukr, vanilku a kokosový olej. Máslo bude velmi pravděpodobně ulpí­vat na stěnách nádoby – můžete použít stěrku a přiblížit budoucí burákové máslo k mixovacím nožům.

Zhruba po dvou minutách mixování se z oříšků začne uvolňovat více oleje a celá směs začne připomínat máslo. V této fázi do něj přidejte nahrubo na­sekané oříšky a promíchejte. Hotové máslo dejte do zavírací sklenice a uchovávejte v ledničce.

Autorkou receptu je Mgr. Zuzana Švédová, Dis. Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v bylinách, bylinkových produktech, léčivém potenciálu přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Také se věnuje publikační činnosti, kdy přispívá do různých novin a časopisů. Mimo jiné se zaměřuje na problematiku stravování při diabetu, sama se léčí s cukrovkou 1. typu. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá inspiraci pro svou tvorbu.

Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

38569

Diskuze k článku