Dodejte tělu i duši potřebnou energii, pomůžete tak organismu lépe zvládnout chladné dny
Zbavte se závislosti na sladkém! Nabízíme vám účinné tipy, jak se této neřesti zbavit
Zdroj: Shutterstock
Sladká chuť je tělu vlastní. Navozuje pocit klidu, harmonie a celkového uvolnění, tlumí naše záporné emoce, dovolí nám zpomalit. Není divu, že si na ni člověk může vypěstovat závislost. Touhu po sladké chuti však můžete uspokojit různě. Následujících deset tipů vám pomůže sestavit si jídelníček tak, aby nevyvolával chuť na konzumaci dalších sladkostí.
Abyste své tělo po celý den rovnoměrně zásobili energií a nedocházelo k nerovnováze mezi přijímanou a vydávanou energií, rozložte si příjem sacharidů v menších porcích do celého dne. Pokud jste na redukční dietě, večeři lze složit z bílkoviny, malého množství tuku a zeleniny. Není však dobré tělo o sacharidy připravit úplně. Nejenom, že toho pak člověk zkonzumuje více, snadněji pak také přibývá na váze. Tělo si všechny sacharidové újmy pamatuje a jakmile se k sacharidům dostane, ukládá je do tuků.
Naučte se snídat
Víte-li, že sladkosti jsou vaší slabostí, naučte se ráno snídat pokrmy, které potřebu sladkosti uspokojí. Může se jednat o ovesnou kaši s ovocem, jahelnou kaši s oříšky a kapkou medu, pohanku se švestkovými povidly a mandlemi, možností je nespočet. Sacharidy kombinujte s bílkovinou. To znamená, že do kaše přidáte klidně trošku tvarohu. Jíte-li hned od rána správně, chuť na sladké vás v pozdějších hodinách nemůže překvapit.
Hubneme s rozumem: Dieta z pohledu psychologa
Bez jídla bychom nepřežili. Potřebujeme živiny a energii k fyzické i psychické aktivitě, ale i ke správnému odpočinku. Je známo, že pokud jde ...
Udržujte stabilní glykemický index
Glykemický index je údaj, který říká, do jaké míry daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru. Potraviny s nižším glykemickým indexem zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna, zatímco po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem stoupne hladina glukózy v krvi rychle a brzy nastane znovu hlad. Prudké glykemické výkyvy navíc organismu nesvědčí. Smutná zpráva pro muže – pivo má vyšší glykemický index než samotná glukóza!
Zbytečně se nestresujte
Stres sám od sebe, díky činnosti nadledvinek a slinivky břišní, zvyšuje hladinu krevního cukru. Při stresu se také máme tendenci dojídat sladkostmi, které nás uklidní a uvolní. Občas do stresu zabředneme všichni, nicméně zkuste takové situace prodýchat a zeptat se, zda byste stejně reagovali i za předpokladu, že by již nebylo žádné další zítra. Kolikrát je to zbytečné. Učme se brát životní lekce s nadhledem.
Spěte dostatečně
Organismus musí odpočívat, a to dostatečně dlouhou dobu. Během spánku naše tělo regeneruje a sílí a energii přitom čerpá ze zásob. Častou pověrou a dietní chybou je trápit organismus před spaním mnohahodinovým hladověním. Po neklidném spánku pak následuje ráno, kdy jsme schopni zkonzumovat půlku lednice s pocitem, že ráno je přece kalorický příjem dovolený! Příjem potravy by však měl být rovnoměrný.
Jezte dostatek bílkovin
Vztah mezi bílkovinami a hubnutím je těsnější, než se zdá. Kvalitní bílkoviny by měly tvořit 20–30% z celkového energetického příjmu, tedy až dvojnásobek toho, kolik jich průměrně sníme nyní! Bílkoviny pomáhají rozložit glykemický index sacharidových potravin. Jste-li na redukčním jídelníčku, snažte se bílkovinou doplnit každý sacharidový pokrm.
Rozpustná versus nerozpustná vláknina: Co byste o ní měli vědět, i když nejste diabetik?
Vlákniny jsou polymery nacházející se na stěnách rostlinných buněk. Ve většině druhů potravin bohatých na vlákninu se nachází jak rozpustná, tak ...
Vsaďte na přirozenou sladkost potravin
Mezi přirozeně sladké potraviny řadíme obiloviny – špaldu, žito, ječmen, oves, dále nepravé obiloviny, jako je pohanka, amarant či quinoa, ale také rýži, luštěniny, ovoce, zeleninu a některé bylinky a koření. Tyto nasládlé, mnohdy přirozeně bezlepkové potraviny disponují nízkým glykemickým indexem, což znamená, že udržují stabilnější hladinu krevního cukru.
Hladovění si odpusťte
Příčinou nadměrné chuti na sladké bývá i dlouhé úmyslné hladovění. Vezmete-li hubnutí za nesprávný konec, možná se rozhodnete nesnídat, nebo dokonce „vydržet bez jídla co nejdéle“. Tělo se však dostane do stavu takového energetického deficitu, že podvědomě opět saháte po sladkostech a vaše „zásluhy“ vezmou rychle za své. Navíc síla k ovládnutí sebe sama je po dlouhém hladovění menší.
Zvykněte si na čistou vodu
Sirupy, které se přidávají do oblíbených sycených limonád jako sladidla, způsobují prudký nárůst glykemie, narušují rovnováhu trávicího systému, způsobují kvašení a tělo si pak paradoxně žádá stále více a více cukru. Nejpřirozenějším nápojem je pro tělo čistá voda, přičemž upřednostňujeme vodu kohoutkovou před balenou. Pijeme-li málo, rychleji se unavíme. Častěji pak saháme po kávě či energii ve formě sladkostí.
Dopřejte tělu 30 g vlákniny denně
Proč naši předci nebyli závislí na hromadě cukru, kterou jsme dnes schopní zkonzumovat my? Odpověď je snadná. Jejich potraviny byly velmi kvalitní. Když pekli chléb, tak ze skutečné mouky, která obsahovala vlákninu. Její syticí efekt byl tedy vysoký. Dnešní pšeničná mouka je prosta cenné vlákniny i celé řady minerálních látek a tak není divu, že pokrm zasytí jen na chvíli a brzy máme chuť sáhnout po něčem opět sacharidovém.
Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorky Mgr. Zuzany Švédové, DiS.
4699